TERMÉKEK

Miért kifizetődő a minőségi szerszám? (1)

szerda, 18 április 2018 06:20

 „Egy jó szakmunkás ismérve a jó szerszám.”

Ön is hallotta már ezt a kifejezést? Véleményünk szerint ez az elgondolás még mindig megállja a helyét, éppen ezért szeretnénk ebben a három részes sorozatban összefoglalni: mitől „jó” egy szerszám, mik az ismérvei és miért kerül annyiba, amennyibe.   

Anyag

Minden szerszám esetében megvan a konkrét elvárás, hogy milyen anyagból készüljön. Gondoljunk csak egy üthető nyelű csavarhúzóra: ha pl. egy csavarhúzó nyelére kalapáccsal ráütünk, hogy valamit kipattintsunk, egy üthető nyelű csavarhúzó nem sérül. Ezzel szemben egy nem üthető nyelű csavarhúzó már néhány alkalom után erősen rongálódik. Hogy miben rejlik a titok? Abban, hogy a csavarhúzó szár végigfut a nyélben egészen az üthető végig, ez az olcsó változatoknál nem így van.  

Kiváló anyagminőség a csavarhúzó szártól a végig.

Kiváló anyagminőség a csavarhúzó szártól a végig.

Vigyázat! Lágyítószerek! Különösen a rossz minőségű műanyagból készült kézi szerszámok esetében áll fenn a veszély, hogy egészségkárosító lágyítószer adalékot tartalmaznak, amely átterjedhet bőrünkre is.  

Megmunkálás

Vásárlás előtt vizsgáljuk meg a szerszám megmunkálását! Egy rossz minőségű szerszám sérülést okozhat, mint például egy fogó vagy csavarhúzó sorjás éle, ha nincs jól eldolgozva.

A gyártó csak a törvény és a jogszabályokban meghatározott követelményeknek megfelelő terméket hozhat forgalomba. Ennek ellenére az olcsó árunál előfordulhat, hogy hibás a megmunkálása, például rosszul van edzve. Ezt végül abból látjuk, hogy használat során eltörik – rosszabb esetben sérülést is okozhat.  

Gyártás

Felmerült már Önben a kérdés, hogy a kézi szerszámokat vajon hol gyártják? Természetesen ez is, mint sok más iparág, áttelepült a Távol-Keletre, ahol a gyártási költség – nem utolsó sorban az olcsó munkaerőnek köszönhetően – messze az európai szint alatt van.

A Würth csavarhúzók nagy része az EU-ban készül, de akad, amit Ázsiában gyártanak. Fontos azonban tudni, hogy Ázsiában is szigorúan a Würth követelményei alapján zajlik a gyártás, ezzel biztosítva a termék minőségének megőrzését. A Würth szigorúan ellenőrzi a felhasznált anyagok minőségét, a megmunkálást, a kialakítást.

Kutatás és fejlesztés

A szakemberek munkája az idők folyamán nagy változáson ment át. Új anyagok, új megmunkálási lehetőségek és biztonsági előírások jelentek meg, valamint rengeteg szabálynak kell megfelelni. Ezek olyan követelmények, amelyek 50 vagy 100 éve még nem léteztek, és amelyekhez a szerszámoknak is igazodniuk kell. Ezért elvárják a minőségi szerszám gyártóktól, hogy folyamatosan fejlesszenek, és invesztáljanak a modern kutatásokba és fejlesztésekbe.

Erre jó példa az elektromos szerelőfogó (villanyszerelő fogó), amelyet a Würth fejlesztett ki.

Három szerszám egyben: elektromos kábelek vágására, külső köpenyének valamint érszigetelésének leválasztására.

Ez a cikk először a Würth Ausztria Online Magazinban jelent meg. 
Forrás: https://news.wuerth.at/werkzeug-1/
Szerző: Ingrid Reichenauer

©2021 Würth Szereléstechnika Kft.

Keresés