TERMÉKEK

Mennyit ér egy csavar?

péntek, 08 június 2018 09:13

Első pillantásra egy csavar banális tárgynak tűnik. Értéke azonban felhasználási lehetőségeiben rejlik. Elgondolkodtunk, hogy egy csavar miért is értékesebb, mint ahogy azt gondolnánk.

Az elv

A csavart elsősorban menete különbözteti meg a szegtől, a csaptól és a szegecstől. Működési elve igen egyszerű: a csavar két vagy több elem összefogására szolgáló oldható kötés. Évezredek óta léteznek csavarok, és széles körben elterjedtek.

A kötés

A csavar értékét funkciója adja meg: összetart két elemet, és ezáltal egy új tárgy jön létre. Ez a csavar „ergon“-ja, ahogy Arisztotelész nevezi, a speciális rendeltetése. Ahogy a kés rendeltetése a vágás - mondta az ókori görög filozófus - a csavar akkor végez jó munkát, ha jól csavarozható. Alkalmazása során fejti ki erejét.

A sokszínűség

Az óramű parányi csavarjaitól kezdve a szerszámosládában tárolt szabványos csavarokon keresztül, a több méter hosszú acél csavarokig, amelyek hidakat és épületeket tartanak egyben – a csavarok mindennapi életünk részei, a legkülönbözőbb tárgyakban megtalálhatók. Csak a német vasúthálózathoz több mint egy milliárd csavart használtak fel.

A tartósság

A jó csavar terhelhető, és évekig kitart. A Würth és világsikere is ezt igazolja. Minden fejlődési tendencia, és a különböző csavarok jelenlegi hihetetlen választéka ellenére is megőrizte vezérelvét. Ez a jól bevált dolgok iránti hűség teszi egyedülállóvá a Würth vállalatot is.

Az innováció

A csavar egy egyszerű gép – mely egy olyan elven működik, amely már az ókorban is ismert volt. Az arkhimédészi csavar - más néven csavarszivattyú – a víz emelésére alkalmas egyszerű gép, ami nagy áttörést jelentett az öntözési technikában. Legyen szó akár normál csavarról, mint rögzítőeszközről, akár a hajócsavarról, akár a csavaros kupakról – a csavarozási mechanizmusok az évek során folyamatosan megújultak. De maga a csavar is folyamatosan fejlődött az idők során. A Würth által szabadalmaztatott ASSY® csavar a legkiválóbb funkcionalitás és az intelligens dizájn jelképe. Azt jelképezi, hogy még egy olyan szemlátomást egyszerű terméket, mint a csavart is lehet még tovább tökéletesíteni.

A hasznosság

A csavar egy eszköz, valami új létrehozására, egy probléma megoldására. Nem saját magáért tartjuk otthon, hanem azért mert hasznos. Célja nem az örömszerzés, habár az autók csavarozgatása vagy más barkácsolás közbeni csavarozás természetesen szerezhet örömöt. Ez azonban a dolgot megfordítva azt jelenti, hogy csak akkor nyúlunk a csavar után, ha valóban szükségünk van rá. De legkésőbb akkor válik nyilvánvalóvá a csavar értéke, amikor végre felkerül a polc a falra – és még köszönetet sem vár érte.

A rugalmasság

Bármilyen értékes is a rögzített kötés, ma már rugalmasságra is szükség van! A szegecselt vagy szegelt kötések csak drasztikusan oldhatók, míg a csavar bármikor kicsavarozható, az anya meglazítható. A csavar a modern élet két ellentmondását állítja párhuzamba: a rögzített szerkezetek iránti igényt, és a korlátlan szabadság iránti vágyat.

Szöveg a Würth Csoport 2015. évi üzleti jelentéséből.
Szerző: Hohe Luft Verlag UG (haftungsbeschränkt) & Co. KG
Forrás: https://news.wuerth.at/wert-einer-schraube/

©2023 Würth Szereléstechnika Kft.

Keresés