TERMÉKEK

Nehézfegyver – Kárpiton vallott a Würth Top Gun tisztítópisztoly

csütörtök, 17 október 2019 11:13

Kényes pont az autóápolás, mindenki másban hisz és találja meg a kedvenc megoldását. Abban viszont megegyezhetünk, hogy egy nagynyomású tisztítópisztoly, mint a Top Gun, mindenhol jól jönne.

Az autóápolás számtalan területre kiterjed, a Würth termékpalettáján pedig a legtöbb feladatra találunk megoldást. Legutóbb a savmentes felnitisztítót próbáltuk, mely lenyűgöző eredményt mutatott, előtte pedig a szellőzőrendszert tartottuk karban egy klímabombával. Most komolyabb fegyver került elő a Würth Hentes utcai bemutató műhelyében, méghozzá a Top Gun és a Top Gun Plus tisztítópisztolyt próbálhattuk. Előbbi még a korábbi fejlesztésű eszköz, a Plus pedig nagyjából fél éve jelent meg a palettán. A két termék nagyon hasonló, de szinte minden részletet átdolgoztak, valamint többféle kiegészítőt is kapott, melyek közül a legfontosabb a rászerelhető szívófej. A két tisztítópisztoly csaknem bármire használható, az autó külső alkatrészeire, de akár motorterének takarítására is tökéletes. Most épp az új szívófej miatt a kárpittisztításban próbáltuk ki.

 Balra a régebbi fejlesztés, jobbra az új Top Gun Plus, a kiegészítők járnak hozzá

Alapvető különbség a szórófej kialakítása, de az újhoz alacsonyabb nyomású levegő is elég

A Top Gun működtetéséhez nagynyomású levegő szükséges, a régebbi modellt 5-8 bar között érdemes működtetni, az újat 4-6,3 között, vagyis kisebb teljesítményű kompresszor is elég hozzá, a lényeg, hogy óránként minimum 254 liter levegőt tudjon szolgáltatni. A nagy nyomással érkező levegő szippantja ki a tartályból a tisztítószert, valamint forgatja a szórófejet, ami a korábbin egy érdekes, ferde végződésű csövecske, mely az érkező levegő hatására forog, az újon viszont egy speciálisan kialakított fejből távozik a tisztítószer. Érdekes megoldás a tartályba lógó cső, melynek a végére ólomsúly került, így akár teljesen elfektetve is ugyanúgy beleér a szerbe, nem kell kínosan ügyelnünk arra, hogy függőlegesen tartsuk az eszközt.
A Top Gun nagy nyomással, egészen finomra porlasztva tolja ki magából a tisztítószert, bele a kárpitba, melyet utána nagy nyomású levegővel egyszerűen kifújhatunk belőle, lényegében kitolva a kárpitból a feloldott szennyeződést. A régi eszközzel is lehet alapos munkát végezni, de már az első pillanattól kezdve szimpatikusabbnak tűnt a porszívós megoldás, vagyis a Top Gun Plus.

 A régivel csak befecskendezni lehet a szert és kifújni vele a kárpitból, az újhoz tartozó szívófejjel viszont kárpittisztító gépekhez hasonlóan azonnal ki is szívhatjuk,
a tartályban ólomnehezék húzza le a cső végét

A hátsó padon próbáltuk, itt még kicsit nedves, de határozottan látszik a különbség, visszatért a kékes színe és eltűnt a szaga

Ehhez már nem elég egy kompresszor, kell egy száraz-nedves porszívó is, lehetőleg elég nagy teljesítményű, ehhez természetesen szintén a Würth termékét használtuk. Az egyszerűen, négy jókora keréken gurítható porszívó önmagában is ügyes kialakítású, a tetején a Würth saját szerszámos kofferjeinek kialakított dokkolót találunk. Hat szinten állítható a szívás erőssége, 1-esen kezdtem hozzá és 2-esnél följebb nem is kapcsoltam, mert már így is úgy tűnt, hogy ha nem vigyázok, egyszerűen megnyúzza az ülést, kis túlzással persze.

A Top Gun Plus előnye, hogy a tisztítószer befecskendezése és annak szívása lényegében egyszerre történik, így nem kell eláztatnunk az ülést, és ami benne maradt, azt utána azonnal szívhatjuk is ki egyből, nem kell eszközt cserélnünk. Próbaként a hátsó padon kezdtünk, ami sajnos amúgy is csereérett, mert egy korábbi tisztítószer erősen megszínezte és le is marta a varrást, így házilag lett összevarrva, amíg nincs másik. A Top Gun viszont lehozta ezt az elszíneződést, amit eddig mindegyik kipróbált szerrel csak tologattam a szöveten jobbra-balra.

Élesben már az első üléseken vallott, a száraz-nedves porszívó hat fokozatából már a második is brutálisan erős

A tisztítószer befújása és a szennyeződés kiszívása egyszerre történik, lényegében átmossa a kárpitot, ennél hatékonyabb megoldás aligha létezik

Az eszköz egyetlen hátránya, hogy a tartály és a porszívó, valamint a levegőcső miatt nehézkes vele a mozgás. Éppen ezért is ajánlatos kiszerelni az üléseket a művelethez, erre az eshetőségre bevallom, én nem készültem, így inkább megküzdöttem vele, de végül minden helyet elértem. Az első üléseken már látványos a változás, visszatért a kékes derengés, nem csoda, 23 év mocskát szívtuk ki belőlük, és látva a porszívóban összegyűlt lét, kicsit elborzaszt, hogy eddig ezen ültem.
A Top Gun egyébként teli tartállyal sem egy nehéz eszköz, egy kézben könnyedén tartható, a szívás része már inkább kétkezes a porszívó ereje miatt. A szer, amit használtunk, nem kifejezetten kárpittisztításra való, de arra is használható, Ph értéke miatt biológiailag lebomlik és foltmentesen szárad. Műhelytisztítóként lehet megtalálni a Würth webshopjában, foszfátoktól, oldószerektől és korrozív anyagoktól, valamint szilikontól mentes, ezért nem roncsolja a szövetet, vagy a műanyagokat, szinte minden alkatrészen alkalmazható, teljesen elpárolog és az illata sem erős.

Több egységből áll, ez lehet az előnye egy kárpittisztító géppel szemben, könnyű fejleszteni, borzasztó, amit az ülésekből kiszívott

 

Ez a cikk először a www.autonavigator.hu oldalon jelent meg.
Forrás: https://www.autonavigator.hu/cikkek/nehezfegyver-karpiton-vallott-a-wurth-top-gun-tisztitopisztoly/
Szerző: Hamvas Tamás

©2020 Würth Szereléstechnika Kft.

Keresés