TERMÉKEK

Ezt süsd el, ha jót akarsz – Klímatisztítás gombnyomásra

hétfő, 02 szeptember 2019 10:30

Sokan úgy vélekednek, hogy az autó kényelmi funkciói értük vannak, azzal nincs is teendő. Pedig van, főként egészségünk megőrzése érdekében!

Ahány autótulajdonos, annyiféle hozzáállás, de érdemes mindenkinek legalább annyit észben tartania, hogy a karbantartás és az ápolás fontos. Komoly bosszúságoktól menthetjük meg magunkat azzal, ha időben, de inkább idő előtt elvégezzük a jelentősebb karbantartásokat a motoron, futóművön, karosszérián, de érdemes az apróbb részletekre is gondolni, méghozzá az autó kényelmi funkcióira. Ma már az új autók nagy százaléka légkondicionálóval szerelt, a használtpiacon is ezek a leginkább keresettek, s ott is bőséges a kínálat belőlük, az elmúlt 15 évben már a legtöbb modellt felszerelték légkondicionálóval. Sok esetben még fontosabb az elektromos ablaknál is, ami egy teljesen érthető szempont. Kellemes hőmérsékletű autóban ülve nem csak az utazás kényelmesebb, de a vezetés is sokkal biztonságosabb. A klíma viszont messze nem annyira gondozásmentes, mint azt sokan gondolhatják, a rendszer tisztítása és tisztán tartása nagyon fontos, leginkább az általa fújt levegő minősége, ezáltal az emberi szervezet épségben tartása érdekében.

 Aeroszolos termékről van szó, így használat előtt rázzuk fel alaposan

A klíma és a szellőztetés több bonyolult alkatrészből áll, melyek együttesen igénylik a karbantartást. Klímaszezonnak alapvetően a nyári hőséget tartjuk, és ez nagyjából igaz is, ám messze nem csak ilyenkor használandó. A légkondicionáló rendszeres működtetése fontos része a rendszer karbantartásának is, így ne csak nyáron, de az év többi időszakában is használjuk bátran. Télen is erősen ajánlott néha bekapcsolni, egyrészt pillanatok alatt párátlanítja az utasteret, másrészt több tévhittel ellentétben fűtésre is használható. Ezek mellett pedig a legfontosabb, hogy a motorra szíjhajtással csatlakozó klímakompresszort ilyenkor működtetjük és ellátjuk megfelelő kenéssel, melyek nem hagyják kiszáradni a tömítéseket, ezzel pedig jelentősen kihúzható az egyébként költséges alkatrész élettartama. Ez váratlan kiadásoktól óvhat meg, a klímarendszer csöveinek tisztán tartása pedig a légúti betegségektől.

Kapcsoljuk ki a klímát és állítsuk belső keringtetésre a rendszert

Mivel a folyamat közben jelentős páralecsapódás is képződik, az a levegőből kivont szennyeződések miatt különböző lerakódásokat hozhat létre a szellőzőrendszerben. Gombák telepedhetnek meg, illetve penész, ami a kellemetlen szag mellett spóráit szórva különböző betegségekhez vezethet. Ha tehát feltűnően büdös, állott szagot áraszt az autó utastere, miközben megy a klíma, nagy eséllyel ideje lenne kitisztítani. Erre mutatunk most egy viszonylag egyszerű megoldást, mely a lehető legkisebb lépés annak érdekében, hogy jól érezhessük magunkat. A Würth jóvoltából próbáltuk ki a konyhanyelven csak bombaként emlegetett klímatisztító sprayt.

 Hőfok a minimumra, ventilátor a maximumra

Quick Fresh Active lényege, hogy a rendszer tisztítása és fertőtlenítése egyszerűen elvégezhető és úgy 10 percnél nem is vesz igénybe több időt. Az eredmény mégis egy jelentősen javított illattal rendelkező utastér és a friss levegő nem csak szagra, de minőségre is tisztább. A Würth eszköze ugyanis semlegesíti a rendszerben megtelepedett baktériumokat és az ezüst-ionokat tartalmazó hatóanyag jóvoltából meg is őrzi az eredményt egy időre. Alkalmazása pofonegyszerű, még azok számára sem okozhat nagy fejtörést, akik esetleg nem rendelkeznek barkácshajlamokkal. A bombát egész egyszerűen el kell sütni az utastérben, magára hagyni pár percre, majd élvezni a friss levegő illatát. Pár fontos lépésre azért oda kell figyelnünk, amiket egyébként a flakonon is megfelelően feltüntettek.

A tetején található reteszelhető gombot kell kattanásig benyomni, majdmagára hagyni! Fontos, hogy ezután ne hajoljunk fölé!

Járó motornál kapcsoljuk a szellőzés erejét a legmagasabb fokozatra, a hőmérsékletet minimumra, a klímát pedig kapcsoljuk ki. Az apró flakont helyezzük olyan pontra, ami viszonylag messze van a műszerfaltól és a plafontól, mert a hatóanyag károsíthatja főként az elektromos alkatrészeket. Ez a pont lehet a hátsó ülések előtti padló, kardánalagút, vagy a középkonzol hátsó pontja. Nekünk a Yarisban tökéletesen elfért a kézifék melletti vízszintes placcon, már csak el kellett sütni. Kattanásig nyomjuk le a szórófej melletti gombot, ilyenkor az reteszel, azonnal szálljunk ki, csukjuk be az ajtót és hagyjuk magára úgy 2-3 percre. A flakon teljesen kiürül, ezt láthatjuk is az ablakon keresztül, egy-két percre még hagyhatjuk ezután is járni a ventilátort, majd nyissuk ki az összes ajtót és szellőztessük ki az autót alaposan.

Szellőztessük ki az autót alaposan, utána használhatjuk már a klímát is, a friss illatot pedig azonnal érezni fogjuk

Fontos természetesen, hogy a flakont alaposan rázzuk fel előtte, mivel aeroszolos termékről van szó. A művelet után pedig azonnal töröljük le nedves ronggyal azt a felületet, amire mégis került az enyhe permetből. Az eredmény friss, citrusos illat, ám fontos, hogy ez nem csak a kedélyünk, de a levegő minőségének javulását is jelenti. A Würth kis eszköze minimális beruházás tekintve, hogy mi az eredmény. Ezt egyébként félévente érdemes elvégezni, hogy hosszan baktériummentes legyen a rendszer. Az eljárás egyszerű és fontos, hogy nem igényel szinte semmiféle felkészülést. A Würth terméke magánszemélyeknek is elérhető az ország 10 pontján található kijelölt shopokban és bemutatótermekben. Ennél persze komolyabb klímatisztítási folyamatok is szükségesek lehetnek régebbi autóknál, de egy ilyen eszköz rendszeres használatával hosszan tisztán tartható a rendszer.


Ez a cikk először a www.autonavigator.hu oldalon jelent meg.
Forrás: https://www.autonavigator.hu/cikkek/ezt-susd-el-ha-jot-akarsz-klimatisztitas-gombnyomasra/
Szerző: Hamvas Tamás

Több cikk ebből a kategóriából: « Nem a ruha teszi az embert Furmányos összevetés III. »
©2020 Würth Szereléstechnika Kft.

Keresés