TERMÉKEK

Rögzítéstechnikai hibák? Köszönöm, nem!

hétfő, 20 május 2019 06:09

A betonban használt fémhorgonyokkal, dübelekkel kapcsolatosan az egyik leggyakrabban felmerülő kérdés, hogy „milyen a dübel teherbírása?” A kérdés azonban helyesen így hangzik: „Képes-e a dübel átadni a terheket a beton alapanyagnak?”

A dübelek tönkremeneteli módjainak vizsgálatánál nemcsak abból kell kiindulni, hogy a dübel anyaga okozhatja a tönkremenetelt (acél tönkremenetel), hanem sokkal inkább maga a rögzítési felület, a beton alapanyag (beton kúpos kiszakadása, betonkitörés, betonperem törés, stb.). Húzási igénybevétel esetén a beton kúpos vagy kúpszerű kiszakadása a dübel lehorgonyzásának mélységétől függ. A teherbírást befolyásoló tényező továbbá a betonminőség, a perem- és tengelytávolság. A peremtávolság (rövidítése „c”, az angol „corner”-ből [mm]) ami a dübel tengelyvonala és a rögzítési alapanyag felületének széle közötti távolságot jelenti. A tengelytávolság (rövidítése „s”, az angol „space”-ből, [mm]) ami a két egymás mellett elhelyezkedő dübel átmérőjének középpontja közötti távolság.

A beton kúpszerű kiszakadásának jelentése

A kitörési kúpnak az átmérője 35°-os kúpszög esetén kb. az effektív lehorgonyzási mélység (hef) háromszorosa. Azonos dübelelhelyezés esetén s = 3 hef az a szükséges tengelytávolság, amelynél éppen nincs átfedés a terhelési kúpok között. Ha a tényleges tengelytávolság kisebb ennél az értéknél, akkor a terhelési kúpok átfednek, és a dübelcsoport eredő összterhelhetősége kisebb lesz. Az s>= 3 hef tengelytávolságok nem eredményezik a terhelhetőség további növekedését, mivel ilyenkor külön kúpos kitörések keletkeznek, amelyeket egyenként kell figyelembe venni.

 

A tengelytávolság és a peremtávolság a döntő

Ha a rögzítőelemet a c = 1,5 hef kritikus peremtávolságnál kisebb peremtávolsággal helyezik el a beton alapanyag szélén, akkor szintén lecsökken a rögzítés maximális teherbírása. A W-FAZ/S M12 fixanker példáján a kúp átmérője 210 mm lenne a beton felületén, mivel a dübel lehorgonyzási mélysége 70 mm. Ez azt jelenti, hogy a szükséges tengelytávolság 210 mm és a szükséges peremtávolság 105 mm lenne. Ezek a távolságok egyszerűen leolvashatók a dübelek termékadatlapjairól is.

A kihúzási erők kiszámolhatók

A beton alapanyagban elhelyezett fémhorgony akkor tudja a legnagyobb hatást kifejteni, ha teljes mértékben ki tudja használni a betont. Ha a dübelt a rögzített felület széleihez képest túl kis távolsággal, illetve egy vagy több dübellel átfedésben rögzítik, akkor ez befolyásolja a kúpos kitörést, és az egyes dübelek terhelési értékének csökkenését eredményezi. A dübelek optimális és biztonságos méretezésében segít a
Würth dübelméretező szoftver
.

Természetesen a beton minősége is befolyásolja a kihúzási erő értékét. Alapértelmezésben C20/25 minőségből indulunk ki. Ha nagyobb nyomószilárdságú betont alkalmaznak, akkor ez természetesen jobb értékeket is eredményezhet a tönkremeneteli módoktól függően.

 

Forrás: https://news.wuerth.at/duebelversagen-nein-danke/
Szerző: Tanja Steinhauser

©2020 Würth Szereléstechnika Kft.

Keresés