TERMÉKEK

A helyes dübelezés 5 aranyszabálya

hétfő, 18 március 2019 13:27

Problémába ütközött egy dübeles rögzítésnél, amit már vagy ezerszer alkalmazott? Természetesen az ember ilyenkor elgondolkodik, hogy ennek mi lehet az oka. Az alapfelülettel van a gond? Vagy a kiválasztott dübel nem megfelelő? Alábbiakban összefoglaljuk, hogy mire kell figyelni a dübellel történő rögzítésnél.

 

     
     

 

1. Az alapanyag minősége a mérvadó

Mivel az alapanyag minősége határozza meg a lehetséges terhelést, csak olyan dübelrögzítést lehet alkalmazni, amely az adott rögzítési felülethez engedélyezett és elfogadott. Beton esetében alapvetően repedezett betont kell feltételezni. A falazatok esetében különösen ügyelni kell az alapanyag teherbírására. Az alapanyag minősége és a dübel ezen túlmenően a szükséges perem- és tengelytávolságokat is meghatározza. A szükséges perem- és tengelytávolság adatait az egyes engedélyek tartalmazzák, és betartásuk kötelező.

2. A megfelelő dübel kiválasztása

A megfelelő dübel kiválasztásánál gondolja végig a következő pontokat:

 • Minden rögzítés esetén javasolt, de bizonyos esetekben kizárólag az építésfelügyelet által elfogadott dübeleket szabad alkalmazni.
 • Csak az adott alapanyagba bevizsgált és engedélyezett dübeleket használjon!
 • Lényeges, hogy a dübelrögzítések bírják a rájuk ható statikus és dinamikus terheléseket, és azokat átadják a rögzítési felületnek.
 • A dübelrendszernek ezen felül alkalmasnak kell lennie a környezeti körülmények terheléstől független behatásaira, mint például a hőmérséklet, klimatikus viszonyok, nedvesség, beltéri vagy kültéri alkalmazás.

Az átmenő szerelés, előszerelés, vagy távtartós szerelési módok közül a csatlakozás és a helyszíni szerelési lehetőségek által megszabott követelmények alapján kell választani.

3. Amit a szerelésnél figyelembe kell venni

 • Válassza ki az adott dübelhez megfelelő fúrószárat (átmérő, hossz, vizsgálati jellel ellátva) és fúrási eljárást (normál fúrás, ütve fúrás). Ehhez kérjük, vegye figyelembe az engedélyben megadottakat.
 • A furatokat mindig a szerelési utasításokban vagy az engedélyben megadottak szerint kell kitisztítani. A nem kitisztított furatok lényegesen lecsökkenthetik a terhelési értékeket.
 • A használt rögzítőelemnek rendelkeznie kell a szükséges bevizsgálással.
 • Mindig az engedélyben megadottaknak megfelelő elhelyező szerszámokat kell használni.
 • Az elhelyezési mélységnél szintén be kell tartani az engedélyben vagy a termékleírásban szereplő értékeket.
 • Ha előírták, akkor a meghúzási nyomatékot kalibrált nyomatékkulccsal kell biztosítani, és be kell tartani az engedélyben vagy a termékleírásban szereplő értékeket.
 • A dübeleket mindig egy teljes rendszerként kell kezelni. Az egyes részek cseréje tilos és sohasem célszerű.

4. Teendők hibás furatok esetén

A hibás furatok alapvetően kerülendők, azonban soha nem lehet teljesen kizárni előfordulásukat. Ilyen esetekben a következő megoldásokat ajánljuk:

 • Beton esetében: kerülendő a betonacéllal való találkozás, ebben a vasalási tervek vagy keresőkészülékek segíthetnek. Ha mégis betonacélt érünk, feltétlenül szükség van statikus általi ellenőrzésre.
 • Falazat esetében: a dübeleket tilos hézagokba helyezni. Ez alól kivételek a W-UR vagy WIT-VM 250 dübelrendszerek. Használatuknál azonban mindig figyelembe kell venni az engedélyben szereplő adatokat.
 • Töltse fel a hibás furatokat nagyszilárdságú habarccsal, mint például a WIT-VM 250, majd helyezze el az új furatot a hibás furattól az engedélyben megadott távolságban.

5. Ügyeljen a részletekre!

A tengely- és peremtávolságok tekintetében mindig be kell tartani az engedélyben, illetve a termékismertetőben megadott minimális, illetve jellemző távolságokat (csak a szükséges perem- és tengelytávolság betartása esetén érvényes a feltüntetett teherbírási érték). Ezektől az értékektől alapvetően csak felfelé lehet eltérni. Vigyázat: az alaplemez méretének meghatározásakor figyelembe kell venni a lyuktávolságokat!

A dübel alapanyagánál és felületkezelésénél a következőket kell figyelembe venni: 

 • Galvanikusan horganyzott acél: csak száraz helyiségekben használható, 60 % páratartalom alatt, és száraz rögzítési felületek esetében. Vigyázni kell a régi épületek pincefalainál, földdel érintkező falaknál, stb.
 • Rozsdamentes acél, A4: általában vizes blokkokban és szabadban alkalmazható. Nem szabad használni útszóró sóval érintkező helyeken, uszodákban, tengeri vagy sós vízzel érintkező helyeken és közúti alagutakban.
 • Magas korrózióellenállású acél, HCR: agresszív ipari környezetekben, útszóró sóval érintkező helyeken, uszodák klórtartalmú levegőjében, közúti alagutakban és tengeri vagy sós vízzel érintkező helyeken használható.

További információkért lapozza át Dübel katalógusunkat!

Ez a cikk először a Würth Németország Online Magazinban jelent meg. Szerző: Tanja Steinhauser
Forrás: https://news.wuerth.at/die-5-goldenen-regeln-des-duebelsetzens/

©2022 Würth Szereléstechnika Kft.

Keresés