TERMÉKEK

Vegyi rögzítés – kezdeti lépések

csütörtök, 31 január 2019 14:43 Írta

Legyen szó építőipari kivitelezésről, javító munkálatokról, vagy akár otthoni szerelésről a rögzítési megoldásokból sok lehetőség áll rendelkezésünkre. A vegyi dübelek nagy előnye a mechanikai rögzítésekkel szemben, hogy nem keletkezik feszítőerő az alapanyagban, így nagyobb a terhelhetőségük. Erre azonban csak akkor van garancia, ha a kivitelezés megfelelő módon történik. Cikkünkben a vegyi dübelek helyes használatához adunk tanácsokat.

Furat előkészítése

A vegyi dübeleknél a legfontosabb a furatelőkészítés szabályainak betartása. A fúrás során furatpor keletkezik. Ennek egy részét a fúrószár spiráljai kihordják ugyan, azt azonban még a legjobb fúrószárak sem tudják biztosítani, hogy a furat teljesen pormentes legyen. Segítségünkre lehet egy porszívó, de még ennek használata sem garantálja a tökéletesen pormentes furatot. Miután a víz jelenléte rontja a vegyi dübel kötését, a vízzel történő kiöblítés sem jelent megoldást. A furatelőkészítésnél rendkívül fontos, hogy a tanúsítványban meghatározott módon járjunk el. Az optimális eredmény eléréséhez segítségünkre lesz egy furattisztító pumpa és furattisztító kefe. Termékeinkről bővebben Vegyi rögzítések kiadványunkból tájékozódhat. A termékekkel kapcsolatos további kérdéseivel forduljon bizalommal értékesítési munkatársainkhoz, vagy a Würth Shopok tapasztalt szaktanácsadóihoz!

Injektálás

Miután a furatot megfelelő méretben, mélységben és megfelelő tisztasággal elkészítettük, elkezdhetjük a munkát a kétkomponensű ragasztóval. A kartusban a két komponens egymástól elkülönítve található. Kartusbontás után az első 10 cm-t nem szabad felhasználni, mert a keverőfejben még nem keverednek megfelelően a komponensek. Ezt követően el lehet kezdeni az injektálást. A keverőszár segítségével a két komponens összekeveredik. A furatot a megfelelő szintig feltöltjük, majd csavaró mozdulattal behelyezzük a dübelt. Az injektálás befejeztével a furaton kívül megkötött ragasztót el kell távolítani. Az anyát a tanúsítványban meghatározott meghúzási nyomatékkal kell meghúzni. Nem szabad nagyon megfeszíteni, mert az roncsolhatja is a kapcsolatot. A hőmérsékletnek megfelelő kötési idő elteltével terhelhető a rögzítési pont. A kötési időt a léghőmérséklet, az anyaghőmérséklet és az alapanyaghőmérséklet határozza meg.

Vegyi dübeleink különböző kiszerelésben kaphatók, és új keverőszál segítségével többszöri használatra is alkalmasak.

 

Tanúsítvány

Fontos, hogy a dübelekre kiadott engedélyekre és a benne szereplő paraméterekre csak akkor van garancia, ha a tanúsítványban leírt feltételekkel és módon történik a kivitelezés. Ez azt jelenti, hogy az engedély egy kivitelezési leírás is egyben, amelyben még azt is pontosan meg van határozva, hogy a furatot hányszor kell kifújni és kefével kitisztítani egymás után. A furat hanyag kitisztítása komoly következményekkel járhat. A furattisztítás fontossága gyártótól és forgalmazótól független.

Egy munka során ugyan csak töredékét teszik ki a költségeknek a felhasznált segédanyagok, de a rosszul megválasztott eszközök ronthatják a végeredményt, vagy akár veszélyt is jelenthetnek. Több példa is bizonyítja a jó méretezés, a megfelelő dübel és a minőségi kivitelezés fontosságát.

 

Tervezési tanácsadás

Mérnökeink és méretező szoftverünk segítségével biztonságos megoldásokat kínálunk a felmerülő rögzítéstechnikai problémákra.

©2020 Würth Szereléstechnika Kft.

Keresés