TERMÉKEK

Amire a nagy teherbírású dübeleknél figyelni kell

hétfő, 02 március 2020 08:56

Nehéz tartozékok vagy teherhordó szerkezetek betonba vagy falazatba történő rögzítéséhez olyan dübelrendszerekre van szükség, amelyek rendelkeznek egypontos rögzítéshez való engedéllyel. Nagy teherbírású rögzítésekre jellemzően korlátok, konzolok, gerendakötések, acélszerkezetek rögzítésénél van szükség.

Ahol a műanyag dübelek és egyéb, kisebb teherbírású rögzítőeszközök már nem elegendők, ott nagy teherbírású dübelek használatára van szükség. A nagy teherbírású horgonyok speciális kialakítású fémdübelek, amelyek nagy terhelhetőséget biztosítanak, funkciójuk szerint pedig lehetnek terpesztődübelek, alakzáras dübelek vagy vegyi dübelek. A terhelhetőség néhány száz kilogrammtól akár több tonnáig is terjedhet, - a pontos dübeltípustól és dübelmérettől, valamint a rögzítési felület teherbírásától függően.

Amire nagy teherbírású horgonyoknál figyelni kell

A nagy teherbírású horgonyok építésfelügyeleti és biztonsági szempontokból kritikus építőipari elemek, ezért használatok során számos dolgot kell figyelembe venni. Stabil rögzítést kell biztosítaniuk, a rögzített tárgyak nem válhatnak le a betonról vagy falazatról, mert az komoly anyagi károkat vagy akár személyi sérülést is okozhat. A dübelek alkalmaságának megállapításához tesztelésre van szükség, a dübeleknek bevizsgálással kell rendelkezniük. Az egyéb termékekről is ismert CE-jelölés nem sok információt nyújt a tényleges anyagtulajdonságokról. Mindössze annyit jelent, hogy a termék megfelel a beépítéséről szóló, Európai Uniós egységesítési jogszabályoknak - tehát ez nem szavatolja a minőséget. Sokkal fontosabb ennél az Európai Műszaki Értékelés, amelynek az angol rövidítése használatos: ETA (European Technical Assessment).

Európai Műszaki Értékelés

Ez az engedély igazolja, hogy az adott nagy teherbírású dübel átesett egy szabványos vizsgálati perióduson. Ez meghatározza a dübel pontos tartozékait és alkalmazási területeit, a szerelési lépéseket és paramétereket, a terhelhetőséget és főként a stabil rögzítéshez szükséges alapfelületet. A nagy teherbírású dübelek vásárlásánál ezért mindenképpen ügyelni kell a megfelelő ETA-jelölésre, főként az olcsó termékeket kínáló gyártók esetében.

A Würth fém terpesztődübelei, a W-FAZ fixanker és a W-HAZ nagy teherbírású horgony például rendelkezik ETA-val, így a legszigorúbb követelményeknek is megfelelnek. Az alakzáras horgonyunk, a W-BS betoncsavar is igen kedvelt, engedélyezett nagy teherbírású rögzítőelem, amelyet gyors szerelési idő és magas terhelési értékek jellemeznek betonban. Végül nem hiányozhatnak az ETA-k vegyi dübeleinknél sem, ilyen pl. a WIT-VM 250, amely a nagy terhelésű rögzítések terén a legszigorúbb követelményeket teljesítő megoldást jelenti.

A rögzítési felület pontos ismerete kötelező!

Nehéz tárgyak lezuhanása halálesetet és súlyos sérülést okozhat. A legfontosabb maga a rögzítési felület alapanyaga. A legtöbb esetben a felület anyaga előbb adja fel, mint a maga a dübel. Ezért a nagy terhek rögzítését mindenképpen a szükséges dübelezési szakismeretek birtokában célszerű végezni, vagy adott esetben statikus segítségét kell kérni a dübelek méretezéséhez.

A nagy teherbírású dübelek szerelésénél elengedhetetlen a felület anyagának pontos ismerete. Különbséget jelent például, hogy betont, tömör vagy üreges téglába kell fúrni. Üreges téglánál vagy alacsony szilárdságú, tömör anyagoknál mindig forgó fúrással célszerű fúrni. A furatnak egyenesnek kell lennie, az eltérés legfeljebb +/- 5° lehet.

A furatmélységet és ennek megfelelően a dübelek rögzítési mélységét is megfelelően, engedélyben foglaltak szerint kell megválasztani, hogy a nagy teherbírású horgony a maximális terhelhetőséget nyújtsa. A szerelési utasítás szerinti furattisztítás ugyanannyira elengedhetetlen, mint a szerelési utasításban megkövetelt célszerszám. A felület anyagának és a szükséges tartóerőnek megfelelően gondosan kell kiválasztani és beszerelni a nagy teherbírású horgonyokat. A részleteket az úgynevezett „ETA-dokumentumok” szabályozzák. Ezek határozzák meg részletesen, milyen rögzítési felületekhez alkalmas a dübel. A következő alapszabály azonban mindig érvényes: bármely dübel maximum olyan erős lehet, mint a felület, amiben rögzítették!

Nagy teherbírású dübelek működési elvei

Fém terpesztődübelek (pl. W-FAZ, W-HAZ)

Alakzáras dübel (pl. W-BS)

Vegyi dübel (pl. WIT WIT-VM 250 W-VD-A horgonycsavarral)

A Würth dübeltechnikákkal kapcsolatban az alábbi linken talál további információt: Dübeltechnika

Ez a cikk először a Würth Ausztria Online Magazinban jelent meg. Szerző: Tanja Berger
Forrás: https://news.wuerth.at/schwerlastanker/

©2021 Würth Szereléstechnika Kft.

Keresés