VÁLLALAT

Új eszköz a koronavírus ellen: hőkamera segítheti a magyar cégeket

péntek, 15 május 2020 09:29

Új megoldással, egy hőmérsékletet mérő kamerával szűrik ki a lázas dolgozókat a Würth Szereléstechnika Kft. budaörsi központjában. A kamerával egy elsődleges védelmi vonalat állítanak fel: csak indokolt esetben lesz szükség a jóval nagyobb kockázatot jelentő, és a jelentősen lassabb kézi hőmérsékletmérésre. A szolgáltatást a Vodafone szállította, a speciális kamerák üzembe helyezésénél a GDPR-szabályokat is figyelembe kellett venni.

A legtöbb magyarországi munkahelyen várhatóan a következő hetekben indul újra az élet, egyre több olyan dolgozó lesz, aki a home office hónapjai után fizikailag is visszatér munkahelyére. A járványveszély ugyanakkor még nem múlt el, a cégek komoly kihívásokkal néznek szembe, határozott lépéseket kell tenniük alkalmazottaik és ügyfeleik biztonsága és egészsége érdekében.

A védekezéshez új vállalati IoT megoldást dobott a magyar piacra a Vodafone: a Konica Minolta hőkamerája és a hozzá kapcsolódó szolgáltatáscsomag már két cégnél működik, és mintegy 40 előrendelést is felvettek már.

Király István, a Vodafone Magyarország Vállalati Szolgáltatások Üzletág Vezérigazgató-helyettese a Portfolio-nak elmondta, hogy az ún. Thermal Radiometry (azaz rádiófrekvenciás hőmérsékletméréses) technológiával rendelkező kamera képes a pixel pontosságú felületi hőmérséklet mérésére, kifejezetten magas – akár 0,3 °C – pontossággal.

Thermal Radiometry kamera Fotó: Würth

A rendszert elvileg ipari hőmérsékletmérésre találták ki, képes bármilyen felület, például egy épület vagy gépsor hőmérsékletét mérni, és a telephelyek előterében vagy a folyosóra felszerelve 1-5 méter távolságból a belépő dolgozók vagy ügyfelek testhőmérsékletét is meghatározza. A rendszer megfelelően konfigurálva képes jelzést adni a személyzet számára, ha a belépő vendég vagy dolgozó testhőmérséklete meghaladja az előre beállított értéket.

ÍGY PÉLDÁUL AMENNYIBEN A BELÉPŐ TESTHŐMÉRSÉKLETE MEGHALADJA A 38 °C-OT, AKKOR A KAMERA AUTOMATIKUS HANGJELZÉST AD KI, DE AZ ÉRTESÍTÉS TÖRTÉNHET EGY, A SZÁMÍTÓGÉPEN FELUGRÓ ABLAK VAGY E-MAIL FORMÁJÁBAN IS.

Az illetékes személyzet így időben tudomást szerezhet az esetlegesen fertőzött belépőkről, megkezdve az azonnali elkülönítést és a megerősítő, kézi lázmérést. Az adatkommunikáció vezetékes internet vagy ipari router segítségével működik, de igény esetén mobilkapcsolattal is üzemeltethető.

Király szerint a kamera önmagában körülbelül 2 millió forintos beruházást jelent, de a távközlési szolgáltató bérleti konstrukcióban is forgalmazza, a hozzá kapcsolódó rendszerrel együtt. A kalibrálást egy munkanap alatt elvégzik, jelenleg inkább a szállítási idő a kérdéses, a megnövekedett rendelési igény miatt.

Nem találtak még lázas beteget

Csapó Gergely, a Würth operatív vezetője szerint a működésük egyik kulcsa jelenleg, hogy raktárukat és az irodaházat megvédjék a koronavírustól. Korábban kézi lázmérővel mértek, nyolc napja használják a kamerás technológiát, amit a főbejáratnál a recepciónál helyeztek ki, és a belépőkártya leolvasásánál mér.

Ez azt jelenti, hogy nem csak a dolgozók – ha mindenki bejár, akkor naponta 110 ember - haladnak át rajta, hanem mindenki, aki belép az épületbe, így például a futárok, ételszállítók is.

Ez persze adatvédelmi szempontból is kihívást jelent: a két cég megvizsgálta azt, hogy milyen személyiségi jogi kérdéseket érint a fejlesztés. Egyrészt táblával tájékoztatnak minden belépőt a vizsgálatról, másrészt a dolgozók figyelmét külön is felhívták az új típusú ellenőrzésre, az adatokat pedig csak a törvényi határidőig tárolják.

Csapó elmondta: az eddigi tapasztaltok azt mutatják, hogy a rendszer gyorsan és hatékonyan működik. Az eddigi működés során nem találtak lázas beteget az épületben.

Ez a cikk először a www.portfolio.hu oldalon jelent meg.
Forrás: https://www.portfolio.hu/uzlet/20200514/uj-eszkoz-a-koronavirus-ellen-hokamera-segitheti-a-magyar-cegeket-431704
Szerző: Hamvas Tamás

©2020 Würth Szereléstechnika Kft.

Keresés