VÁLLALAT

KAPCSOLATBAN VAGYUNK – A napnál is világosabb

szerda, 04 szeptember 2019 09:30

Az a Napnál, de még a Schréder lámpatestjeinél is világosabb, hogy a Schréder Magyarország Világítási Berendezések Zrt. számára mennyire lényegesek a Würth termékei és szolgáltatásai. Minderről Varga Zoltán, a Pilisszentivánon található társaság operációs igazgatója beszélt, amikor vendégül látott minket a belga cégcsoport immáron 36 éve működő magyarországi leányvállalatánál, amely nem csupán a gyártásból, de a fejlesztésből is markánsan kiveszi részét.

Zoltán elsőként a céget mutatja be. A röpke történetmesélésből megtudjuk, hogy a
belga anyavállalat immáron a második évszázadában jár, s hogy nagyjából ötven esztendővel ezelőtt állt rá kimondottan a közvilágítás területére. Magyarországon kívül jelenleg 31 országban, többek között Ausztriában, Belgiumban, Kanadában, Kínában, Csehországban, Németországban, Spanyolországban, Franciaországban, Angliában, Olaszországban, Hollandiában, s most már Ausztráliában is találhatunk olyan céget, amely a csoporthoz tartozva a Schréder nevet viseli. A magyarországi vállalat az 1983-as alapítása óta egészen a közelmúltig Tungsram-Schréder Zrt. néven volt ismert. Az itt gyártott termékekkel nem csak Magyarországon, hanem Bécstől Japánig szerte a világban (közel 40 országban) találkozhatunk, sőt egyes termékeket kizárólag hazánkban gyártanak külföldi felhasználásra. Itthon főként dekoratív út- és parkvilágító lámpatestek készülnek, de a magyarországi üzem védjegyei azok a különleges kandeláberek is, melyek előállítása ugyancsak nagyfokú szakértelmet kíván
.

     

Varga Zoltán - operációs igazgató

– Reneszánszukat élik az öntöttvas kandeláberek, amelyek formavilágukat tekintve a századforduló nagypolgári emlékeit idézik, miközben az azokon található lámpatestek már a „smart city” jegyében a legkorszerűbb informatikai megoldásokkal felruházva korántsem csak világítanak
fűzi hozzá az operációs igazgató. – Lámpatestjeink a piaci trendet követve, nagyjából háromévente frissülnek. Az új generációs termékek mindig egyre többet és többet tudnak, egyre alacsonyabb üzemeltetési költség mellett.

Zoltán 2013. január 1-jén lett a magyarországi Schréder-cég operációs vezetője. – Azóta nagyon erős növekedési spirálban vagyunk, köszönhetően annak, hogy míg ideérkezésemkor a fejlesztés és a gyártás kizárólagosan a magyar piacot szolgálta ki, azt követően mindkét területen nyitottunk nemzetközi irányba. Ennek révén sikerült hat év alatt megötszöröznünk az árbevételt, s a Schréder csoport egyik kiemelt gyártóközpontjaként 80 százalékban exportra termelünk.

A számok nyelvénél maradva mindez azt is jelenti, hogy míg a vállalat 2013-ig alig több mint 60 munkatárssal éves szinten 25-30 ezer lámpatest legyártását biztosította kizárólag magyar megrendelésre, tavaly már alig több mint 200 fős létszámmal vált képessé 230 ezer világítóberendezés legyártására. – Idén minden bizonnyal elérjük azt, hogy a gyártócsarnokunkban egy év alatt 300 ezer lámpatest készül – ennek nagyjából 15 százaléka hazai piacra. Figyelemreméltó, hogy darabszámban ez utóbbi érték is nagyobb annál, mint amikor csakis a magyar piacra termeltünk. S még egy érdekes összevetés:
a 300 ezres gyártási volumenünk a cégcsoport teljes kapacitásának
a 20 százalékát fedi le, ami utal a hét gyártóhely közti átlagon felüli szerepünkre.

Kávénkat kortyolgatva lassan arra is fény derül, hogy Varga Zoltánnal nem csupán a markáns fejlődés indult el a cégnél, hanem a
Würth-kapcsolat is. – Gépészmérnöki végzettséggel ezt megelőzően tizenkét éven át egy japán cégnél dolgoztam, ahol a ranglétrán mindig feljebb lépve gyárvezetői tisztségig jutottam. Esetünkben ennél sokkal fontosabb, hogy a cég alkalmazottjaként találkoztam először a Würth termékeivel.

Varga Zoltán és Volter László a Würth key account managere a Kanban rendszer ellenőrzése közben


S hogy ez mennyire meghatározó volt számomra, azt jól jelzi, hogy schréderes vezetőként emlékeim szerint talán már a második telefonhívásom egy Würth telefonszámra ment, hogy miként lehetne ennél a cégnél is kialakítani egy hasonlóan jól működő kapcsolatot.

Kezdetben féktisztító spray és ragasztó beszerzésével nyitottunk. Öt éve emeltük új szintre a vállalataink közötti kapcsoltot, azóta biztosítja számunkra a Würth a Kanban logisztikai szolgáltatáson keresztül a beépíthető alkatrészeket, azaz a kötőelemeket. A munkavédelmi cipőket is jó ideje tőlük szerezzük be, és két éve már a munkaruhákat is. S még egy példa: a Würth-nek köszönhetően a több mint 30 autóval rendelkező céges járműparkunk nyári és téli használati csomagja is egyszerűen biztosítható. Egy szó mint száz, annak idején nem csupán rá voksoltunk, de azóta is kitartunk a Würth mellett, mert a minőségi termékeik mellé olyan szolgáltatást adnak, melyet mástól aligha kapnánk meg. Kölcsönösen bizalmat adtunk egymásnak, s ezzel mindkét fél élt és nem visszaélt. Ez már nem is üzleti, hanem partnerkapcsolat, ahogy a Würth üzletkötőivel is már személyessé vált az együttműködés. Ebben rejlik a titok – lámpatestjeinkhez hasonlóan erre próbáltam magam is rávilágítani.

 

©2020 Würth Szereléstechnika Kft.

Keresés